THE BLUE BOX

The aim of project is to introduce different activities in only one space. The building is located under the soil to revitalize and transform Alfama's neighborhood into an active living place. It is conceived as a platform that could host a big public space. This new leisure's center emerges as an element from the past not yet valorized: the former thermal springs. The architecture echoed to the water, as a playful, fluid, functional and disorganized element, demonstrating and recovering one of the vernacular Portuguese expressions of art of living, here reinterpreted in a contemporary way.

 

 L'objectif du projet est d'introduire plusieurs activités dans un seul espace. Celui-ci est localisé presque entièrement sous le sol afin de créer un lieu de vie active pour tous dans le quartier d'Alfama. Il est conçu comme une plateforme sur la ville pour accueillir un grand espace public. Ce nouveau centre de loisir émerge comme un élément du passé pas encore mis en valeur : les anciennes sources d'eaux thermales. Ici, l'architecture répond à l'expression de l'eau, comme un lieu de vie ludique, fluide, fonctionnel et dépourvu

d'organisation apparente, tout en révélant l'une des expressions portugaises représentatives d'un art de vivre, aujourd'hui réinterprété de manière contemporaine.

 

 

 


Size:  2 165m²

Type:  Competition - Lisbon Open Room

Program:  Mix-use and public space

Date:  2014

Location:  Lisbon, Portugal.

Status:  Preliminaries ideas – closed

Role:  Architect